• (266) 762 5990
  • İletişim
  • Arama Yap
  • Site Haritası
  • Anasayfa
T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI BALIKESİR / GÖNEN Mirciler Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Atatürk Köşesi
  1. Anasayfa
  2. Alanlarımız
Muhasebe ve Finansman

Muhasebe ve Finansman

8 22.08.2014 3733

 




ALANIN TANIMI

Muhasebe ve Finansman alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI

Muhasebe ve Finansman alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

1. BİLGİSAYARLI MUHASEBE
Tanımı: Muhasebecilik mesleğinin gerektirdiği, ticari işletmelerin faaliyetlerine ait belgelerin tasnif, kayıt, dosyalama ve arşivleme işlemlerini bilgisayar ortamında yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Bilgisayarlı muhasebe elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2. DIŞ TİCARET OFİS HİZMETLERİ 

Tanım: Dış ticaret ofis elemanlığı mesleğinin gerektirdiği hizmetleri yürütmek için gerekli olan işlemleri takip etme ve dış ticaret muhasebe kayıtlarını tutma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Dış ticaret ofis elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

3. FİNANS VE BORSA HİZMETLERİ 

TANIM: Finans ve borsa hizmetleri elemanlığı mesleğinin gerektirdiği hizmetleri yürütmek için gerekli olan işlemleri ve sermaye piyasası kayıtlarını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
AMACI: Finans ve borsa hizmetleri elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI

Öğrencilerin sağlık durumu, Muhasebe ve Finansman alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

İSTİHDAM ALANLARI

Muhasebe ve Finansman alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Finans, muhasebe ve dış ticaret gibi ticari faaliyeti olan her türdeki kurum/kuruluşlar,
2. Muhasebe, muhasebe ve mali müşavirlik, yeminli mali müşavirlikler,
3. Şirket ve işletmelerin muhasebe birimleri vb. yerlerde çalışabilirler.

EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI

1. Program, mesleki ve teknik eğitim alanında diplomaya götüren ortaöğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim-öğretim kurumlarında uygulanmaktadır.
2. Programın uygulanabilmesi için Muhasebe ve Finansman alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.

EĞİTİMCİLER

1. Programın uygulanmasında Muhasebe ve Finansman alanın alanında eğitim almış ve tercihen sektör deneyimi olan alan öğretmenleri görev almalıdır.
2. Programın uygulanmasında gerektiğinde Muhasebe ve Finansman alanında sektör deneyimi olan usta öğretici, teknisyen ve meslek elamanlarından yararlanılabilir.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği'ne göre çeşitli ölçme araçları kullanılarak öğrencilerin değerlendirilmesi esastır. Buna göre;
1. Dersin altındaki modüllerin işlenişi sırasında kazandığı (bilgi, beceri ve tavırlar) yeterlikler,
2. Okulda, işletmede ve kendi kendilerine yaptıkları tüm öğrenim faaliyetleri değerlendirilerek öğrencilerin dersteki başarısı belirlenir.

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER

Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.
1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.
2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Muhasebe ve Finansman alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.

BELGELENDİRME

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.
2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.
4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

EĞİTİM SÜRESİ

1. Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarak planlanmıştır.
2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Muhasebe ve Finansman alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

Modüler öğretime yönelik ağırlıklı olarak bireysel öğrenmeyi destekleyici yöntem ve teknikler uygulanır.
1. Öğretmenler öğrencilere rehberlik eder.
2. Öğrenciler kendi kendine öğrenmeye teşvik edilir.
3. Öğrencilerin aktif olması sağlanır.
4. Öğrenciler araştırmaya yönlendirilir.
5. Öğrenciler kendi kendilerini değerlendirebilir.
6. Öğrencilere yeterlik kazandırmaya yönelik yöntem ve teknikler uygulanır.

İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR

Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam imkânları ve planlama konularında, çevredeki üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, muhasebe büroları, vergi daireleri, Sosyal güvenlik kuruluşları, belediyeler, İl Özel İdareler Genel Sekreterliği, ticaret ve sanayi odaları, İŞKUR, meslek odaları, ilgili bakanlıklar, SPK, KOBİ, büyük ölçekli diğer firmalar ve meslek elemanları ile iş birliği yapılarak yönlendirilir.

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI

Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;
1. Alandaki ortak temel, bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2. Muhasebe ve Finansman alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.
3. Dalın gerektirdiği işleri yapabilecektir.
4. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.

EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ

Muhasebe ve Finansman alanı haftalık ders çizelgesinde yer alan dersler ve bu derslerin altındaki modüllerin içeriğindeki eğitim-öğretim uygulamaları yapılır.

 

 

 

MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI TANITIMI

 

MUHASEBE

 İşletmelerin ticari işlemlerini kayıt eden, sınıflandıran, özetleyerek rapor eden, naliz ederek yorumlayan ve işletme ile ilgili kişi ve kuruluşlara bilgi veren BİLİMSEL YÖNTEME denir.

MUHASEBE ELEMANI

Hesap planı sistemini oluşturan, beyannameye esas teşkil eden bilgi ve belgelerin intikalini sağlayan, beyannameleri düzenleyen bilgisayarı kullanan, defterleri mevzuata göre tutan, firmanın kredi ve cari hesap durumunu takip eden, koordinasyon sağlayan yazışma ve raporları yazan, Sosyal Güvenlik Kurumu işlemleri hakkında bilgi sahibi olan nitelikli kişidir.


İŞ BULMA OLANAKLARI

Meslek mensupları; muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili departmanları ile ticarî işletmelerin muhasebe servislerinde çalışabilirler. Ayrıca her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Mesleğin oldukça geniş bir çalışma alanı mevcuttur.

EĞİTİM VE KARİYER OLANAKLARI

Meslek eğitimi, ortaöğretimde Meslek ve Teknik Anadolu Liselerinin Muhasebe ve Finansman Alanlarında verilmektedir. Bu okullardan mezun olanlar meslek yüksekokullarına ek puan alarak, ilgili bölümlerinde ön lisans düzeyinde eğitim alırlar. Ön lisans programını tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde alanları ile ilgili lisans programlarına geçebilirler. Ayrıca, ÖSYM'nin yapacağı sınav neticesinde başarılı olanlar lisans(4 yıllık fakülte) düzeyinde istedikleri alanda eğitim de alabilirler. İş yerlerinde belli bir süre çalışarak idari yönden de ilerleme sağlamaları mümkündür. Ayrıca, 3568 Sayılı Kanun ile düzenlenmiş olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir, Yeminli Mali Müşavir unvanlarını da belirli çalışma şartlarını yerine getirerek alabilirler.


Muhasebe ve Finansman Alanının üniversitedeki İktisat, İşletme, Maliye, Bankacılık, Hukuk, Sigortacılık, Pazarlama, Lojistik, Sivil Hava Ulaştırmacılığı gibi; 4 yıllık(lisans), 2 yıllık (önlisans) bölümlerine EŞİT AĞIRLIK(Türkçe, Matematik, Tarih, Çoğrafya, Felsefe, vb. soruları çözmek yeterlidir)  puanı ile girilmektedir.

 

Okulumuzda bulanan BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI; üniversite sınavında SAYISAL(Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji) gerektirmektedir. Bu nedenle bu bölüm seçilecekse, bilerek seçilmelidir.

 

Muhasebe Finansman Alanı; PAZARLAMA VE PERAKENDE ALANI ile BÜRO YÖNETİMİ alanını kapsar. Muhasebe eğitimi alanlar bu alanları da rahatlıkla yapabilir, çalışabilir.  Bu alanlar,  muhasebe ve finansman alanındaki muhasebe derslerini görmemektedir.


MUHASEBE FİNASMAN ALANI(4396)ÖĞRENCİLERİNİN
TERCİH EDİLEBİLECEK EK PUAN VERİLEN ÖNLİSANS
(2 YILLIK YÜKSEKOKULLAR-EN AZ 150 PUAN)

MUHASEBE FİNASMAN ALANI(4396)ÖĞRENCİLERİNİN
TERCİH EDİLEBİLECEK LİSANS
(4 YILLIK FAKULTELER-EN AZ 180 PUAN)

     1.      İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 

 

     2.      İŞLETME YÖNETİMİ

     3.      KOOPERATİFÇİLİK                                 

     4.      LOJİSTİK

     5.      BANKACILIK VE SİGORTACILIK

     6.      MALİYE

     7.      MENKUL KIYMETLER ve SERMAYE PİYASASI    

     8.      MUHASEBE ve VERGİ UYGULAMALARI

     9.      PAZARLAMA

     10.  PERAKENDE SATIŞ ve MAĞAZA YÖNETİMİ

     11.  POSTA HİZMETLERİ

     12.  SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ

     13.  SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ

     14.  SİVİL HAVACILIK KABİN HİZMETLERİ

 

 

      1.      BANKACILIK

      2.      BANKACILIK ve FİNANS

      3.      BANKACILIK ve FİNANSMAN

      4.      BANKACILIK ve SİGORTACILIK

      5.      MUHASEBE

      6.      MUHASEBE BİLGİ SİSTEMLERİ

      7.      MUHASEBE ve DENETİM

      8.      MUHASEBE ve FİNANSAL YÖNETİMİ

      9.      MUHASEBE ve FİNANSAL YÖNETİM

      10.  ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK YÖNETİMİ

      11.  ULUSLARARASI FİNANS

12. ULUSLARARASI PERAKENDE YÖNETİMİ

13. GÜMRÜK İŞLETME

14. SERMAYE PİYASALARI ve PORTFÖY YÖNETİMİ

15. SERMAYE PİYASASI

16. SİGORTACILIK

17. SİGORTACILIK ve RİSK YÖNETİMİ

18. ULUSLARARASI TİCARET

19. ULUSLARARASI TİCARET ve İŞLETMECİLİK

20. ULUSLARARASI TİCARET ve LOJİSTİK

21. ULUSLARARASI TİCARET, LOJİSTİK ve           

       İŞLETMECİLİK

 

 

 

•      MUHASEBE DERSLERİ İÇİN DÖRT İŞLEM(Toplama-Çıkarma-Çarpma-Bölme) BİLMEK, YETERLİDİR.

•      MUHASEBE DERSLERİNDE ve SINAVLARINDA HESAP MAKİNESİ KULLANMAK SERBESTTİR.

•      MUHASEBECİ HESAP MAKİNESİNİ İYİ KULLANAN KİŞİDİR.

 

 

•      MUHASEBECİLİK ;

•      DOKTOR,

•      AVUKAT,

•      MÜHENDİS,

•      MİMAR, vb. gibi SERBEST MESLEK ERBABI sayılır.

•      Bağımsız, özgür bir meslektir.

•           ÖZEL YASASI OLAN BİR MESLEKTİR.(3568 Sayılı SMMM ve Yeminli Mali Müşavirlik Yasası)

Kaynak: https://meslegimhayatim.meb.gov.tr/

İLGİLİ İÇERİKLER

Yiyecek İçecek Hizmetleri

22-08-2014

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri

22-08-2014

Muhasebe ve Finansman

22-08-2014

Büro Yönetimi

22-08-2014

Bilişim Teknolojileri Alanı

22-08-2014
Devamı >>
Geri Bildirim

İletişim

Adres:
Mirciler Turizm Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tırnova Mahallesi Hastane Cad. No 2 Gönen/Balıkesir

Telefon
0266 762 59 90


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın
MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.